Ιστορία της Χαλκιδικης

 

ΙΣΤΟΡΙΑ


Η ελληνική μυθολογία αναφέρεται συχνά στη Χαλκιδική, αφού στην Κασσάνδρα βρίσκεται θαμμένος ο γίγαντας του σεισμού, ο Εγκέλαδος. Ο 'Αθως πάλι σχηματίστηκε από τον βράχο που έριξε εναντίον των θεών ο ομώνυμος γίγαντας, αλλά και η Σιθωνία οφείλει το όνομά της στον Σίθωνα, τον γιο του Ποσειδώνα.

Τα απολιθωμένα λείψανα ελεφαντοειδών και άλλων εξαφανισμένων ειδών που βρέθηκαν στη Νικήτη και έχουν εντοπιστεί στα Βραστά, στην Τρίγλια κ.ά., αποτελούν μάρτυρες μιας άλλης εποχής, που μάλλον δεν είδε ποτέ ανθρώπινο γένος.

Επίσης, τα ευρήματα στο Σπήλαιο των Πετραλώνων απέδειξαν ότι η παρουσία του ανθρώπου εδώ ξεπερνά τις 700.000 χρόνια, ενώ το κρανίο του αρχανθρώπου υπολογίζεται πως έχει ηλικία περίπου 200.000 ετών. Εγκαταστάσεις οργανωμένης κοινωνίας υπάρχουν στη Χαλκιδική από το 4.000 π.Χ., ενώ οι παλαιότεροι κάτοικοί της ήταν Θράκες και Πελασγοί.

Στο τέλος του 5ου π.Χ. αιώνα, οι 32 σπουδαιότερες πόλεις ιδρύουν υπό την ηγεσία της Ολύνθου, το «κοινόν των Χαλκιδέων», το οποίο θα διαλυθεί το 379 π.Χ. από τους Σπαρτιάτες. Το 348 π.Χ. ο Φίλιππος ενσωματώνει την περιοχή στο Μακεδονικό Βασίλειο. Το 168 π.Χ. περνά στα χέρια των Ρωμαίων και παρακμάζει, καθώς οι πόλεις της περιήλθαν υπό τον έλεγχο Ρωμαίων εμπόρων κυρίως.

Το 1430 υποδουλώθηκε στους Τούρκους και αποτέλεσε τμήμα του σαντζακιού της Θεσαλονίκης. Η πολυπόθητη ελευθερία θα έλθει τελικά τον Οκτώβριο του 1912. Το 1922, με την εγκατάσταση χιλιάδων προσφύγων από τη Μικρά Ασία, ξεκίνησε μια νέα φάση στην ιστορία της Χαλκιδικής. Πλάι στα ντόπια χωριά δημιουργούνται 27 καινούργια, η συμβολή των οποίων στην οικονομική και πολιτιστική εξέλιξη της Χαλκιδικής, είναι πολύ σημαντική.


Εκτύπωση