Ιστορία και πολιτισμος της Σιθωνίας

Ιστορια και μυθολογία της Σιθωνιας

Ιστορία-Χερσόνησος Σιθωνία

 Ιστορία και πολιτισμος Σιθωνία

Η Σιθωνία πήρε το όνομά της από τον Σίθωνα, βασιλιά της Μακεδονίας, γιο του Ποσειδώνα και της Όσσας. Η μυθολογία λέει ότι ο Σίθωνας ήταν πατέρας της πανέμορφης Παλλήνης, την οποία διεκδικούσαν επώνυμοι μνηστήρες από όλο τον κόσμο. Όποιος διεκδικούσε την Παλλήνη για νύφη, όμως, έπρεπε να μονομαχήσει με τον πατέρα της κι επειδή όλοι οι μνηστήρες έχαναν στη μονομαχία, η Παλλήνη δεν παντρευόταν ποτέ.

 

Όταν ο Σίθωνας γέρασε, έβαζε τους μνηστήρες να μονομαχούν μεταξύ τους. Σε μία τέτοια μονομαχία, αντίπαλοι ήταν ο Κλείτος και ο Δρύαντας. Η καρδιά της Παλλήνης χτυπούσε για τον Κλείτο και έτρεμε μήπως ο καλός της σκοτωθεί. Εκμυστηρεύτηκε τότε την αγωνία της σε ένα γέροντα τροφό, ο οποίος αφού την καθησύχασε, δωροδόκησε τον ηνίοχο του Δρύαντα για να χαλάσει το άρμα του αφέντη του, έτσι ώστε ο Κλείτος να νικήσει στη μονομαχία.

 

Ο Σίθωνας, όμως, επειδή κατάλαβε τι συνέβη, αποφάσισε να κάψει την κόρη του.Μία "θεϊκή" βροχή, ωστόσο, έσβησε τη φωτιά την κατάλληλη στιγμή και η Παλλήνη σώθηκε. Ο Σίθωνας, καταλαβαίνοντας το σημάδι των Θεών, αναγνώρισε το λάθος του και πάντρεψε τους δύο νέους. Κατά την αρχαιότητα, στη Σιθωνία βρισκόταν οι πόλεις Σερμύλη, Φύσκελλα, Σίγγος, Παρθενόπολις, Γαληψός, Τορώνη, Δέρρα, Άμπελος, Σάρτη, Πίλωρος, Άσσα και Σιθώνη.

 

Η Σιθωνία, είναι η μεσαία χερσόνησος - "δεύτερο πόδι" - της Χαλκιδικής. Εκτείνεται ανάμεσα στον Τορωναίο και τον Σιγγιτικό Κόλπο και καταλήγει στο ακρωτήριο Δρέπανο. Είναι ορεινή, γενικά, περιοχή με ωραία δάση. Ψηλότερη κορυφή της είναι ο Ίταμος (ύψος 811 μ.). Το κλίμα της είναι μεσογειακό. Η περιοχή φημίζεται για το θαυμάσιο μέλι που παράγεται εδώ (Η Συκιά παράγει μεγάλες ποσότητες μελιού μια που ένα μεγάλος αριθμός από τους κατοίκους της ασχολούνται με την μελισσοκομία ), αλλά και για το λάδι, τις ελιές, τα ψάρια, το κρασί, τα σταφύλια και τα καταπληκτικά τυροκομικά προϊόντα.


Εκτύπωση