Συκιά Χαλκιδική

Συκιά το κρυμμένο στολίδι της Χαλκιδικής.

Η Συκιά βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της χερσονήσου  Σιθωνίας στην Χαλκιδική ,εννέα χιλιόμετρα μετά από το χωριό της Σαρτης κοντά στην άκρη του ποδιού.


{gallery}sykia{/gallery}

Το ίδιο το χωρίο είναι χτισμένο δυο χιλιόμετρα από την θάλασσα στις παρυφές των γύρω βουνών.
Συνδυάζει τα βουνά με την πεδιάδα και την θάλασσα με τέτοιο τρόπο που σίγουρα δημιουργεί μια ακαταμάχητη ομορφιά.

Oι θάλασσες  της ποικιλόμορφες και μοναδικές για την καθαρότητα των νερών και την απαράμιλλη ομορφιά των ακτών της.

Λίγα μέρη στον κόσμο μοιάζουν στην Κληματαριά ,στο Τουρκολίμανο ,στο Καλαμίτσι ,στο Πόρτο Κουφό...

Η ιστορία της χάνεται μέσα στον χρόνο αφήνοντας πίσω της μια σειρά από ιστορικά γεγονότα και ηρωικές προσωπικότητες που άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους στην Εληνική Ιστορία .

 

Παραλίες   
Η Συκιά είναι προικισμένη με πανέμορφες παραλίες με πεντακάθαρα νερά. Ενδεικτικά αναφέρω μερικές: - Παραλία Αι Γιάννης η μεγάλη παραλία της Συκιάς, ρηχά γαλάζια νερά, τεράστια έκταση και δυνατότητα για θαλάσσια σπορ.
Από την δεξιά πλευρά υπάρχουν στην σειρά πολλές μικρές και όμορφες παραλίες που αξίζει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε .Το λιναρακι ,μικρο και όμορφο  Άμμος και ρηχά νερά και εδώ. Διαθέτει λίγες ομπρέλες, ξαπλώστρες απο την παρακείμενη ταβέρνα που σερβίρει και πρωινό καθώς και καφέ.
Επομένη παραλία είναι το Πηγαδακι η αλλιώς Σκάλα Συκιάς μια που είναι το λιμάνι της περιοχής ,γραφικό με ψαροταβέρνες στην σειρά αλλά και μια  καθαρή και όμορφη παραλία.
Στην συνέχεια θα βρείτε το Τουρκολίμανο με τα κρυστάλλινα νερά και την χρυσαφένια άμμο.
Ακολουθώντας τον δρόμο ,λίγο στενός αλλά ασφαλτινος θα βγείτε στην Κληματαριά ,έναν πραγματικό παράδεισο ομορφιάς με πολύ καθαρά νερά.
Αν προχωρήσετε λίγο από το μονοπατάκι και σκαρφαλώσετε στα βραχάκια θα ανακαλύψετε δύο μικρότερες, πανέμορφες και ήσυχες παραλίες που μπορεί να είσαστε και εντελώς μόνοι σας. Αυτα είναι τα Τηγάνια όπου γυρίστηκε και η ταινία Μια μέλισσα τον Αύγουστο.
Και στο τέλος αυτής της διαδρομής θα βρείτε το Κριαριτσι με το νησάκι την Πρασου απέναντι να συνθέτει μια μαγική εικόνα ομορφιάς.

Αμέσως μετά δεν θα μπορούσα να μην αναφέρω το όμορφο και γραφικό Καλαμιτσι, , μαζεύει πολύ κόσμο κατά την διάρκεια της ημέρας , διαθέτει beach barς, ταβέρνες και camping, ενώ μπορείτε να παίξετε volley είτε να κάνετε μαθήματα  diving.

Από την άλλη πλευρά ξεκινώντας απο την μεγάλη παραλία ως αφετηρία ,ταξιδεύουμε με βόρια κατεύθυνση για να βρούμε πρώτα την παραλία του Γριάβα και στην συνέχεια το Βαλτί ,δυο σχετικά μεγάλες παραλίες με καθαρά νερά και ιδανική άμμο.
Να μην ξεχάσω και λίγο μετά την Σάρτη να αναφέρω την παραλία στο Πλατανίτσι και φυσικά το φημισμένο Πορτοκάλι αμέσως μετά και τις Καβουροτρυπες.

{gallery}sithonia{/gallery}

Πώς να φτάσετε
Η πρόσβαση στην Συκιά γίνεται οδικώς ακολουθώντας την εξής διαδρομή.
Μετά το κομβικό σημείο της Νικητης που βρίσκεται στην αρχή της χερσονήσου ,μπορείτε να ακολουθήσετε δυο διαδρομές που θα σας οδηγήσουν στην Συκιά.
Η πρώτη συνεχίζει ευθεία στον κόμβο της Σιθωνίας και σας φέρνει από την ανατολική πλευρά της χερσονήσου όπου θα συναντήσετε την Βουρβουρου,ένα τουριστικό θέρετρο ,τον όρμο της Παναγίας και στην συνέχεια μέσα από μια όμορφη διαδρομή παράλληλα με την θάλασσα  θα περάσετε από την Σάρτη και αμέσως μετά φτάσατε!!!.
Είναι η πιο γρήγορη κατά είκοσι χιλιόμετρα αλλά έχει μειονέκτημα ένα κομμάτι της διαδρομής που έχει πολλές ανηφόρες και στροφές.
Η άλλη διαδρομή ξεκινά αν στρίψεις δεξιά στον κόμβο και ακολουθήσεις την ακτογραμμή που σε περνά από το χωρίο του Μαρμαρά ,την Τορώνη και το Πόρτο κουφό και τέλος το όμορφο Καλαμιτσι από όπου η Συκιά απέχει εφτά χιλιόμετρα.
Το μειονέκτημα αυτής της διαδρομής είναι ότι έχει πολλές συνεχόμενες στροφές αλλά σε ανταμείβει η ομορφιά του τοπίου.
Η προτίμηση η δική μου είναι η πρώτη διαδρομή μια που το κομμάτι με τις ανηφόρες είναι μικρο και τα διαστήματα με τις ευθείες είναι πολύ μεγαλύτερα.

Μετακινήσεις
Η μετακίνηση στην περιοχή γίνεται με ιδιόκτητα οχήματα και με τα ΚΤΕΛ που κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι πιο τακτικά.
Υπάρχουν και δυο Ταξί επίσης στην Συκιά και στην Σάρτη.
Στην Σάρτη μπορείτε να νοικιάσετε και μηχανάκια.

{gmapfp id="74" lmap="700" hmap="400" }


Εκτύπωση