Ο Δήμος Τορώνης

 

alt

Ο Δήμος Τορώνης βρίσκεται στο νότιο τμήμα της κεντρικής χερσονήσου του Νομού Χαλκιδικής, μεταξύ του κόλπου της Κασσάνδρας ή Τορωναίου και του κόλπου του Αγίου Όρους ή Σιγγιτικού.
Η συνολική έκταση του Δήμου ανέρχεται σε 193.973 στρέμματα και σε αυτόν υπάγονται δύο Δημοτικά διαμερίσματα, της Σάρτης και της Συκιάς καθώς και επτά οικισμοί, με συνολικό πληθυσμό 4050 κατοίκους.
Από πλευράς ανάγλυφου στο βόρειο και κεντρικό τμήμα της περιοχής βρίσκεται το όρος Ίταμος (811 μέτρα υψόμετρο) που καταλαμβάνεται από υψηλές δασοσκεπείς εκτάσεις όπου κυριαρχούν τα πεύκα και τα αείφυλλα πλατύφυλλα. Εκεί μπορείτε να απολαύσετε την πλούσια φύση (περπατώντας στα αναγνωρισμένα μονοπάτια), τις δροσερές πηγές και να συναντήσετε άγρια ζώα ζαρκάδια, λαγούς, αγριογούρουνα κ.α.
Οι εκτάσεις αυτές διαδέχονται από λοφώδεις εξάρσεις με αραιή και πυκνή δασική βλάστηση, οι οποίες με τη σειρά τους καταλήγουν σε εκτεταμένες αμμώδεις ακτές, διαμορφώνοντας ένα ευχάριστο και ελκυστικό φυσικό τοπίο που κρατάει συνεχώς έντονο το ενδιαφέρον του επισκέπτη.
Η εναλλαγή του τοπίου, τα απέραντα χιλιόμετρα ακτών καταπληκτικής ομορφιάς, το κλίμα που είναι ιδανικό λόγω της επιρροής της θάλασσας και του βουνού, μαζί με την παράδοση του Αγίου Όρους, προσφέρουν στον επισκέπτη την ευκαιρία να συνδυάσει αξέχαστες, ανέμελες διακοπές και την απόκτηση γνώσεων.


Έχει αποδειχθεί πλήρως ότι όποιος επισκεφθεί αυτόν τον «χαμένο παράδεισο», όχι μόνο θα αισθανθεί γοητευμένος από τη φυσική ομορφιά του τοπίου αλλά θα αισθανθεί και την ανάγκη να επιστρέψει σύντομα.
Για τους λάτρεις της περιπέτειας και των καταδύσεων οι ακτές του Δήμου είναι από τις λίγες Ελληνικές περιοχές όπου οι καταδύσεις επιτρέπονται.
Ο επισκέπτης ακόμα μπορεί να χαρεί τις καταγάλανες και παρθένες παραλίες της Τριστινίκας, Τριστινικούδας, Μαραθιάς, Αμπελος, Κληματαριά, Τουρκολιμιώνα, Βα-λτί, Πλατάνια, Πορτοκάλι, Καβουρότρυπες καθώς και τις Ακτές της Τορώνης, του Πόρτο Κουφό, Καλαμιτσίου, Κριαριτσίου, Παραλία Συκιάς, Παραλία Σάρτης, που τιμούνται για την καθαριότητα της θάλασσας, των ακτών και του περιβάλλοντος.
Στη Συκιά, την έδρα του Δήμου, ένα από τα παλαιότερα και μεγαλύτερα χωριά της Χαλκιδικής, θα βρει κανείς αρκετά καλντερίμια για ονειροπόληση μέσα στο παλαιό οικισμό Αγιορείτικης Αρχιτεκτονικής. Αξίζει να επισκεφθείτε την Εκκλησία του Αγίου Αθανασίου που κτίστηκε το 1819. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το ξύλινο ταβάνι και τα ξυλόγλυπτα προσκυνητάρια, έργα του 1703, τα οποία φαίνεται προέρχονται από το άγιο Όρος. Επίσης αρκετές είναι οι εικόνες του ναού, που είτε αγιογραφήθηκαν στο άγιο Όρος είτε είναι αφιερώματα αγιορειτών μοναχών. άλλο αξιόλογο κτίσμα είναι το σχολείο που κτίστηκε το 1920. 
Στη κορυφή του χωριού δεσπόζει η τοποθεσία «Κούκος». Στοιχεία ανασκαφών αποδεικνύουν ότι η περιοχή κατοικήθηκε από τον 11ο αιώνα π.Χ. (εποχή του σιδήρου). Από τα ευρήματα επίσης φαίνεται το ενεργό εμπορικό δίκτυο αυτής της περιόδου. Η κινητικότητα αυτή συνδέεται άμεσα και με τις πλούσιες πηγές χαλκού που άρχισαν να τις εκμεταλλεύονται από τη μέση εποχή του χαλκού. Το γεγονός αυτό στηρίζεται αφενός μεν στην ύπαρξη καλουπιών μετάλλων της εποχής αυτής και αφετέρου στην ύπαρξη δύο ορυχείων κοντά στην περιοχή όπου έγιναν οι ανασκαφές. Πιθανολογείται λοιπόν, ότι το όνομα Χαλκιδική, μπορεί να οφείλεται στο χαλκό, μιας και υπήρξε έντονη δραστηριότητα των κατοίκων την εποχή εκείνη.
Πρόσφατες ανασκαφές στην περιοχή Κριαριτσίου αποκαλύπτουν την ύπαρξη οικισμού όπου ήρθαν στο φως ευρήματα από τα προϊστορικά και βυζαντινά χρόνια.
H μεγαλύτερη γνωστή πόλη της ευρύτερης περιοχής ήταν η Τορώνη, αποικία των Χαλκιδέων, που ιδρύθηκε στα τέλη του 8ου π.Χ αιώνα. Κτισμένη στα νοτιοδυτικά παράλια της χερσονήσου, είχε υπό τον έλεγχό της το λεγόμενο «Κωφό» λιμένα το μεγαλύτερο ασφαλέστερο φυσικό λιμάνι της βόρειας Ελλάδος. Έπαιξε σημαντικό ρόλο κατά την περίοδο των Περσικών πολέμων, αλλά και του Πελοποννησιακού πολέμου, ενώ υπάρχει συνεχής ιστορική αναφορά γι' αυτήν μέχρι και το 16ο αιώνα μ.Χ. οπότε και εγκαταλείφθηκε. Την αίγλη αυτής της σπουδαίας πόλης μπορεί κανείς σήμερα να την θαυμάσει αν επισκεφθεί τα ερείπια της αρχαίας Τορώνης.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τα δεκάδες παρεκκλήσια της περιοχής και στην διάρκεια του χρόνου να συμμετάσχετε στις πολυάριθμες θρησκευτικές εκδηλώσεις και πανηγύρια. Στις 18 Ιανουαρίου τιμήσετε το πανηγύρι του Αγίου Αθανασίου και γευθείτε το παραδοσιακό «Κουρμπάνι». Πενήντα ημέρες μετά το Πάσχα, την Αγία Τριάδα, απολαύστε το Φεστιβάλ Παράδοσης με χορό και τραγούδι.
Τον Αύγουστο, το πανηγύρι της Παναγίας, το Αυγουστιάτικο φεγγάρι με πυροτεχνήματα στην παραλία στην Σάρτη θα γεμίσουν τον χρόνο σας και θα αφήσουν μια γλυκιά γεύση ανάμνησης.
Το σημερινό χωριό της Σάρτης είναι ένα προσφυγικό χωριό και η πρώτη του ονομασία υπήρξε «Αφισιά». Κτίστηκε από τους ξεριζωμένους κατοίκους, του ομώνυμου νησιού στην Θάλασσα του Μαρμαρά στην Προποντίδα, μετά την Μικρασιατική καταστροφή του 1922.
Η σημερινή Σάρτη είναι ένα διεθνώς ανεγνωρισμένο τουριστικό θέρετρο όπου κάθε καλοκαίρι φιλοξενεί χιλιάδες ξένοιαστους τουρίστες στις υπέροχες παραλίες της.
Τα πολλά εστιατόρια και ψαροταβέρνες προσφέρουν φρέσκα ψάρια και ντόπια κρέατα σε άριστη ποιότητα και νοστιμιά. Απολαύστε το ντόπιο ρακί και σπιτικά μεζεδάκια στις μικρές παραδοσιακές ταβερνούλες. Όσο για την διασκέδασή σας υπάρχουν πολλές επιλογές. Τα επώνυμα Beach bar και τα πολυάριθμα μπαράκια θα σας κρατήσουν μέχρι το πρωί σε ρυθμούς ξεφαντώματος.
Στο Δήμο Τορώνης λειτουργούν ξενοδοχεία Β και Γ κατηγορίας. Πιο συγκεκριμένα οι ξενώνες που υπάρχουν ανέρχονται σε 79, ενώ έχουν καταγραφεί 2774 ενοικιαζόμενα. Στο Δήμο Τορώνης, λόγω της φυσικής ομορφιάς και των πολλών ακτών που διαθέτει, λειτουργεί ένας αρκετά μεγάλος αριθμός camping.
Τα πάντα δηλώνουν ότι παράλληλα με την παράδοση των κατοίκων να διατηρήσουν τα έθιμά τους, η φιλοξενία καθώς και ο σεβασμός προς το περιβάλλον θα υπάρχουν για αρκετά χρόνια.
Ο επίγειος παράδεισος πραγματικά υπάρχει και σας καλεί να απολαύσετε την ομορφιά του. Για σας που σχεδιάζεται να έχετε ήρεμες διακοπές, υπάρχει ένα μέρος στην Χαλκιδική που πάντα θα παραμένει βαθιά στην καρδιά σας. Γι' αυτούς που βιάζονται να απολαύσουν την γοητεία της προσωρινής Εδέμ, η έκπληξη βρίσκεται στην Χαλκιδική και ονομάζεται Δήμος Τορώνης, η αποκάλυψη του παραδείσου!!!


Εκτύπωση