Γαστρονομικές συμβουλές - Φάτε σαν ντόπιος

Φάτε σαν εντόπιος στις ταβέρνες και τα εστιατόρια της Σιθωνίας

eat like local in taverns of Halkidiki

Τι μπορείτε να δοκιμάσετε πέρα από τα γνωστά φαγητά της Ελληνικής κουζίνας.

Η Ελληνική κουζίνα εγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο μέσα από το σουβλάκι, τον γύρο , τον μουσακά και το παστίτσιο, έτσι οι επισκέπτες και τουριστες το πρωτο πράγμα που ζητάνε από τον σερβιτόρο όταν παραγγέλνουν σε μια ταβέρνα ή ένα εστιατόριο , είναι κάποιο από αυτά τα πιάτα, τέλος συμπληρώνουν το μενού τους με μια χωριάτικη ή με μια φέτα.

Έτυχε πολλές φορές να βρεθώ σε μια παρέα με φιλους που ερχονται απο το εξωτερικό ως τουρίστες και βλεπω πάντα να ζητούν αυτά τα συγκεκριμένα πιάτα.

Κανείς δεν λέει πως δεν πρεπεί να τα δοκιμάσετε, ειναι ωραία φαγητά και πολύ νοστιμα, αλλά η κουζίνα της Σιθωνίας για αυτούς που ξέρουν τι θέλουν , έχει και άλλες γεύσεις, πιο εκλεκτές και πιο νόστιμες.

Για αυτό σε αυτό εδώ το άρθρο θα σας πω πως μπορείτε να φάτε σαν ντόπιος.

Και κάπως ετσι θα ξεκινήσουμε ένα γαστρονομικό ταξίδι στις μεθυστκές και θεσπέσιες γεύσεις της μεσογιακή και χαλκιδικιώτικης κουζίνας.

 Ξεκινήστε χαλαρά με ένα τσιπουράκι.

Επειδή καθίσατε στην καρέκλα , δεν σημαίνει πως πρέπει να βιαστήτε να σηκωθείτε κιόλας, το φαγητό εδώ ειναι απόλαυση και θελει τον ρυθμό του.

Μην βιαστείτε να παραγγείλετε τα πιατα σας, ξεκινήστε χαλαρά ζητώντας να σας φερουν ένα τσιπουράκι, μπορείτε να επιλέξετε αυτο με το γλυκάνισο ή χωρίς, την γράπα ,  προσωπικά προτιμώ αυτό με τον γλυκάνισο, και ζητήστε να σας φέρουν για αρχή ένα μεζέ να το συνοδέψετε.

Πάντα ένα τσιπουρο ανοίγει την όρεξη και φτιάχνει και την διάθεση σας.

Για μεζέ ζητήστε από τον σερβιτόρο να σας πει τι επιλογές έχετε, από αρμυρά και αλίπαστα, όπως αντζούγιες, τσίρο, λακέρδα, σκουμπρί, ή και καπνιστό φιλέτο σκουμπρί, όλα αυτά πάντα ανάλογα τις γευστικές σας συνήθειες και γούστα.

 

Σαλάτες και εδέσματα

Για σαλάτες δοκιμάστε εκτός από την χωριάτικη και ανάλογα την εποχή που θα ερθετε στη Σιθωνία, μια πολίτικη σαλάτα, μια πικάντικη σαλάτα με λάχανο, καρότο, πιπεριά κόκκινη και σέλινο, δοκιμαστε παντζάρι σαλάτα με λιγο σκόρδο μέσα, επίσης αν βρείτε χόρτα εποχής αξίζει να τα δοκιμάσετε με λεμόνι ή και ξύδι.

Υπάρχουν και οι σαλάτες αλοιφές όπως το τζατζίκι, η τυροκαυτερή και η μελιτζανοσαλάτα, οι περισσότερες ταβερνες φτιάχνουν τις σαλάτες αυτές με δικά τους υλικά και ειναι πεντανόστοιμες.

Κάτι που μπορείτε να ζητήσετε , αν και ειναι λιγο σπάνιο, είναι σαλάτα Κρίταμα, ενα φυτό που το βρίσκεται δίπλα από την θάλασσα και είναι ιδανικό να συνοδέψετε το τσιπουρό σας.

Μια φέτα πάντα είναι η πρώτη επιλογή, ζητηστε την ψητή, ή σε πήλινο σκευος το Μπουγιουρντί, μια επιλογή πολλών τυριών ψημένα με ντομάτα και πιπεριά...

Πάρτε κολοκυθάκια τηγανητά σερβιρισμένα με τζατζίκι ή σκορδαλιά, και τηγανητες μελιτζάνες , επίσης ζητήστε μελιτζάνα ψητή με γέμιση ή απλά με σκόρδο.

Τέλος για λίγο πιο εκλεκτά και ριψοκίνδυνα γουστα , μια ψητή καυτερή πιπεριά με λάδι ελιάς.

Αν υπάρχει δυνατότητα ζητήστε το ψωμί σας ψημένο στη σχάρα με λιγο λαδάκι από πάνω και ρίγανη με λιγο αλάτι.

Ξεφύγετε από τον μουσακά

Ο μουσακάς ειναι ενα διασημο πιατο της ελληνικής κουζίνας για όλους τους τουρίστες, μην τον ζητησετε για σημερα, ας διαλέξουμε κάτι άλλο...

Δεν υπάρχει λόγος να παίρνετε καθε φορά από μια μερίδα ο καθένας, αλλάξτε τακτική, παραγγείλτε διαφορα πιάτα για όλους.

Μετά το πρώτο τσίπουρο παραγγείλτε μια μερίδα από Μύδια Σαγανάκι, επιλέξτε άσπρη σάλτσα ή κοκκινη, πικάντικο ή όχι, αν θελετε μπορείτε να ζητησετε και τηγανιτά μύδια που ειναι εξίσου νοστιμα.

Ενα πολυ καλό πιάτο ειναι και οι γαρίδες σαγανάκι με κόκκινη σάλτσα , πάρτε μπόλικο ψωμί και ετοιμαστείτε για βουτιές στη σάλτσα, μην διστάσετε αν σας ερθει να γλείψετε τα δαχτυλά σας...

Γαριδες σαγανάκι, τοπική κουζίνα χαλκιδικής

 Αν βρείτε ντολμαδάκια σπιτικά , δοκιμάστε τα με γιαούρτι αν υπάρχει ή ενναλακτικά με τζατζίκι.

 

Ας χαλάσουμε λίγο την διαιτά μας

Ήπιαμε ένα ή δύο τσίπουρα , έτσι για την όρεξη, και ήρθε η ώρα να αλλάξουμε ποτήρια, μια κρύα ρετσίνα ή βαρελίσιο κρασί ερχεται να δώσει μια πιο δροσερή νότα στο τραπέζι.

Μαζί με την ρετσίνα έρχονται και τα πρώτα πιάτα, τα κρεατικά της ώρας είναι μια επιλογή, από το σουβλάκι που ειναι γνωστό και το ξερουμε όλοι , μπορουμε να πάμε λιγο παραπέρα ζητώντας ένα σουτζουκάκι, σε μερικές ταβέρνες οι μαγειρες τα φτιάχνουν μόνοι τους με δικές τους συνταγές, σε κάθε περίπτωση ειναι καταπληκτικά και πολύ ευγευστα .

Μπορείτε να φάτε παιδάκια χοιρινά ή κατσικίσια, αν μπορεσετε να βρείτε, επίσης σε μερικές ταβέρνες θα μπορεσετε να βρείτε κοντοσούβλι ή κατσίκι στη σούβλα, αν μπορείτε δοκιμάστε τα όλα...

 

* Ο αρθρογράφος δεν εχει τελειώσει την δουλειά του εδώ.. εχει και άλλα να μας πει, για αυτό....

Το άρθρο ανανεώνετε ....

 

 

 

 

 


Εκτύπωση  

Breadcrumbs

© 2019 Sithonia Hotels and Rooms| Design by Web4All